Het ABC van duurzame mode

Het ABC van duurzame mode

Alpaca is een van de fijnste en zeldzaamste dierlijke vezels. De zachte wol is veel fijner en lichter, maar daarbij warmer dan schapenwol.

Het uitgangsmateriaal voor de productie van ananasleer, of pinatex, zoals het eigenlijk heet, bestaat uit de vezels van de ananasbladeren, een afvalproduct bij de ananasoogst.

Bij de sapproductie uit appels blijft appelpulp over. In plaats van dit afvalproduct weg te gooien, worden de resten hergebruikt en wordt er het materiaal Apple Skin van gemaakt. Het op milieuvriendelijke en eerlijke wijze geproduceerde, veganistische materiaal is aangenaam zacht, slijtvast en waterafstotend – een fantastisch alternatief voor leer. Veel van onze sneakers zijn gemaakt met appelresten.

Het veganistische, leerachtige materiaal dat gemaakt wordt van de Mexicaanse nopalcactus vereist bij de productie veel minder water. Ook komen er geen chemische stoffen aan te pas.

Industrieel of in een laboratorium gemaakte chemicaliën worden ook gebruikt voor het maken van kleding. Daarbij worden de chemicaliën als kleurstof, maar ook als bleekmiddel voor de stoffen gebruikt.

Het ontwerpprincipe Cradle To Cradle werd in de jaren 90 van de vorige eeuw ontwikkeld door prof. dr. Michael Braungart, William McDonough en EPEA Hamburg. Het beschrijft de veilige en mogelijk oneindige circulatie van materialen en voedingsstoffen in kringlopen. Bij een biologische kringloop wordt een oud product (afval) zo 'voeding' voor een nieuw product.Bij een technische kringloop worden producten al zo ontworpen dat ze bij recycling hun materiaalkwaliteit behouden, zodat downcycling met kwaliteitsverlies wordt voorkomen.

Het eigen merk van het elastaan "CREORA® regen" geeft onze denim en corduroy favorieten niet alleen aangename stretch, maar is ook gemaakt van 100% gerecycled materiaal. De nieuw ontwikkelde elastaanvezel is net zo elastisch en maatvast als conventioneel elastaan en is gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Dit beschermt het milieu en de natuurlijke hulpbronnen.

Cupro is uniek met een zijdezachte glans. Het voelt zwaar en soepel tegelijk. De productie van onze Cupro is bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk. De grondstof is restanten van de katoenproductie. Closed-loop productie vermijdt emissies en vermindert het verbruik van hulpbronnen met 50%.

Hoe milieuvriendelijk jeans zijn geproduceerd, vertelt de EIM-score. Onze Deerberg jeans halen met de EIM-score 'Low Impact' de beste score en gelden als milieuvriendelijk. Beoordeeld worden: waterverbruik, energieverbruik, gebruik van chemicaliën en belasting van de werknemers. Dankzij een water- en energiebesparende laser-wash-techniek tijdens het productieproces, het gebruik van GOTS-gecertificeerde jeansstoffen en 100% gerecycled garen bereiken wij voor denim het hoogst mogelijke niveau op het gebied van duurzaamheid.

Onder design verstaat men het ontwerp of het uiterlijk van een product. Onze designs worden continu aangepast aan de trends en aan de Deerberg klanten en worden altijd duurzaam ontworpen en geproduceerd. Zo garanderen wij mode en duurzaamheid.

Onder downcycling wordt (net als bij recycling) het hergebruik van producten verstaan, alleen verliezen ze hierbij aan kwaliteit en heeft het eindproduct minder waarde. Een voorbeeld hiervan is oude kleding waar bijvoorbeeld poetsdoeken van worden gemaakt. Downcycling is een zinvol proces, omdat de hulpbronnen worden bespaard en weer terugkeren in de economische kringloop.

Duurzaamheid staat bij Deerberg hoog in het vaandel. Samen streven we ernaar onze onderneming continu te verbeteren en ons sterk te maken voor de verplichtingen van verantwoord ondernemen. 

Het proces voor de productie van viscose, waaraan het EU-Ecolabel is toegekend, gebruikt hout van duurzame teelt en vermindert de uitstoot en het waterverbruik met 50% dankzij de kringlooptechniek. 

De EIM-score beoordeelt het water- en energieverbruik, het gebruik van chemicaliën en de belasting voor de mens. Volgens de EIM-score zijn onze jeans low impact! 

Ethical fashion, ook wel duurzame mode genoemd, is een concept van ethisch en ecologisch correcte industriële kledingproductie, waarbij wordt gestreefd naar een symbiose van mode die op menswaardige wijze wordt geproduceerd en die niet schadelijk is voor het milieu. Het begrip staat in die zin voor kleding van biologisch afbreekbare materialen en voor textiel dat onder eerlijke productieomstandigheden en zonder gebruik van chemicaliën is geproduceerd.

Fair Wear is een organisatie zonder winstoogmerk, die samen met de bij haar aangesloten ondernemingen en andere partners, zoals vakbonden, NGO's, fabrieken, bedrijfsorganisaties en regeringen, een duidelijk doel nastreeft: het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.

Fast fashion is het begrip voor de snelle productie van grote hoeveelheden kleding en tevens een marketing-, design- en productiemethode. Daarbij wordt ingespeeld op actuele trends en worden minderwaardige materialen gebruikt om klanten voordelige kleding en outfits te bieden.

Voor de vermelding 'Gecontroleerde biologische teelt' gelden net als voor de vermelding 'Gecontroleerde biologische veehouderij' duidelijke voorschriften en strenge productie- en verwerkingsrichtlijnen.

GOTS-gecertificeerde artikelen worden volgens strenge criteria eerlijk en milieuvriendelijk geproduceerd van biologisch gewonnen natuurlijke vezels – van teelt tot verpakking tot verzending.

Dit certificaat vereist niet alleen een erkend milieukeurmerk (bijv. GOTS) voor ieder product, maar controleert ook of het bedrijf en de toeleveringsketen zich aan de hoogste milieunormen en sociale normen houden. 

Linnen voelt heerlijk glad en koel aan. Bij de teelt ervan zijn geen meststoffen of pesticiden nodig en is duidelijk minder water nodig dan bij conventioneel katoen.

Het proces voor de productie van viscose, waaraan het EU-Ecolabel is toegekend, gebruikt hout van duurzame teelt en vermindert de uitstoot en het waterverbruik met 50% dankzij de kringlooptechniek.

Dit soepele, zachte materiaal is voorbeeldig wat duurzaamheid betreft, dankzij de hernieuwbare grondstoffen en de milieu- en grondstofbesparende kringlooptechniek 

De maatschappelijke verantwoordelijkheid van een onderneming (MVO) heeft te maken met de impact van de onderneming op maatschappij en milieu.

Duurzame materialen zijn voor ons een belangrijke factor. Katoen, linnen, wol en leer zijn de grondstoffen die wij bij voorkeur gebruiken bij het maken van onze mode en schoenen. Een groot deel van onze collectie maken wij intussen van duurzaam biologisch katoen. Lees hier meer daarover.

De grondstof voor deze prettig aanvoelende vezel wordt hoofdzakelijk gewonnen uit Europees beukenhout. Modal is zeer glad en absorberend en gaat lang mee. Bovendien kreukt het nauwelijks. 

Voor deze looiing worden uitsluitend plantaardige looistoffen gebruikt, zoals extracten uit schors, vruchten, bladeren of wortels. Ideaal voor mensen met een metaalallergie. 

Bij de selectie van onze producenten letten we vooral op één ding: verantwoordelijkheidsgevoel! Het merendeel van onze leveranciers kennen we al vele jaren. Wij hechten waarde aan langdurige zakenrelaties, omdat we er op die manier op kunnen vertrouwen dat aan onze normen wordt voldaan en wij zo de leveranciers de zekerheid kunnen geven dat zij onze productieorders zullen krijgen. Maar natuurlijk staan we er ook voor open om nieuwe dingen uit te proberen en we werken ook steeds samen met nieuwe producenten. Bij de selectie van leveranciers letten we vooral op hun inzet voor duurzaamheid (bijv. certificaten of innovatieve duurzame productieprocessen).

Door katoen te recyclen wordt er duidelijk minder water verbruikt en minder CO2 uitgestoten. Door polyester te recyclen wordt bespaard op waardevolle grondstoffen. 

Bij Deerberg belanden retourzendingen niet bij het afval. Het voorkomen van retourzendingen ligt ons zeer na aan het hart. Lees hier meer over hoe wij samen retourzendingen kunnen voorkomen.

Wij nemen onze schapenwol en garens af van Europese leveranciers, die wol van diervriendelijke, mulesing-vrije schapenhouderijen verwerken. 

Het merk TENCEL™ maakt duurzame kunstvezels. Deze vezels bestaan weliswaar net zoals katoen uit 100% biologisch afbreekbare cellulose, alleen worden ze kunstmatig gemaakt in een industrieel proces. De lyocell- en modalvezels van het merk TENCEL™ stammen uit de natuurlijke grondstof hout en worden in een milieubewust productieproces gemaakt.

Sinds 2021 zijn wij lid van dit Duitse partnerschap voor duurzaam textiel. Het lidmaatschap betekent voor ons vooral het uiting geven aan onze gemeenschappelijke waarden en de wederzijdse ondersteuning met kennis en ervaring.

We vinden het belangrijk ons met onze artikelen te onderscheiden van de trend van de snelle wegwerpmode. We willen namelijk dat u lang kunt genieten van onze comfortabele mode en daarmee willen we ook de hulpbronnen van onze aarde ontzien.

Upcycling is een afgeleide vorm van recycling. Bij upcycling wordt geprobeerd de waarde van het afval te vergroten door het verder te verwerken (bijvoorbeeld een portemonnee maken van een oude spijkerbroek).

Producten met het vegan-keurmerk worden op diervriendelijke wijze geproduceerd – dus zonder leer of andere materialen van dierlijke oorsprong. Dat kan bij sneakers bijvoorbeeld het materiaal appelleer of cactusleer zijn.  

Wanneer kledingstukken en schoenen goed worden verzorgd, gaan ze langer mee. Dat is niet alleen duurzaam, maar zorgt er ook voor dat we onze favorieten langer kunnen dragen. Verzorging bij kledingstukken betekent niet altijd wassen. Want hier luidt het motto: minder is meer. Laat uw trui gewoon eens luchten of leg hem een tijdje in de vriezer. Bij mintemperaturen gaan de bacteriën dood en ruikt de kleding weer fris.