Verantwoordelijkheid en duurzaamheid

Duurzaamheid

Wat is duurzaamheid?

"Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die voorziet in de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen." 


Definitie van duurzame ontwikkeling uit het Brundtland-rapport, 1987 

Gruener Knopf

GOTS-certificering en de Groene Knop

We praten niet alleen over duurzaamheid, maar leven en werken er ook naar. Niet alleen natuurlijke materialen zijn belangrijk, maar vooral de sociale en ecologische productie van de kleding. Sinds 2017 voert Deerberg GOTS-gecertificeerde artikelen en sinds 2021 dragen veel artikelen zelfs de Green Button. Deze keurmerken vereisen dat de productie van de artikelen naadloos, van de productie van grondstoffen tot de verzending, wordt uitgevoerd volgens internationaal erkende milieu- en sociale normen. 

Wat is duurzaamheid?

"Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die voorziet in de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen." 


Definitie van duurzame ontwikkeling uit het Brundtland-rapport, 1987 

Tasche aus 100 Prozent Meeresplastik

Ecologische scheepvaart

Niet alleen het productieproces van de kleding, maar ook de weg naar de winkel of naar uw huis moet duurzaam zijn. Onze artikelen worden onder andere verzonden met gerecycleerde polyester zakken en via een ecologische verzendservice met DHL GoGreen.

Ecologische scheepvaart

Toeleveringsketen

De meeste kledingstukken hebben al een lange reis achter de rug, voordat ze in de winkels belanden. Van het katoen op het veld tot het naaien van het afgewerkte T-shirt– hier zijn heel wat verwerkingsfasen voor nodig. Om emissies te vermijden, vinden we het bij Deerberg belangrijk om de transportroutes tussen de afzonderlijke stations zo kort mogelijk te houden.

Om dit te bereiken is het belangrijk om zoveel mogelijk kennis te vergaren over de eigen toeleveringsketen! De Duitse regering heeft reeds een wetsontwerp ingediend voor de wet Lieferkettengesetz (de Duitse wet op de toeleveringsketen, LKG). Hoewel wij als ‚klein‘ bedrijf mogelijk niet door de wet Lieferkettengesetz zullen worden verplicht, vinden wij het toch vanzelfsprekend. In de leveringsketen van textiel schuilen immers ook vaak schaduwkanten. Hoe dieper men in de leveringsketen kijkt, hoe ondoorzichtiger de arbeidsomstandigheden en de naleving van de milieubeschermingsmaatregelen. In veel textiel producerende landen komen excessieve overuren, gevaarlijke werkomstandigheden, lage lonen en andere misstanden helaas regelmatig voor.

Deerberg Verzending
Stefan Deerberg

Om dergelijke incidenten in de leveringsketen van onze Deerberg-producten te voorkomen, selecteren we onze leveranciers heel zorgvuldig. Voordat we onze bestellingen plaatsen, delen we onze leveranciers onze eisen mee in onze gedragscode voor leveranciers. In deze code worden onze sociale normen en milieunormen toegelicht, evenals andere eisen inzake productie, herkomst en kwaliteit van de materialen. Daarbij hechten wij vooral belang aan een actief intern klachtenbeheer. We besteden extra aandacht aan het feit dat er in onze productiefaciliteiten de mogelijkheid is gecreëerd om problemen aan de orde te stellen.

Om deze eisen ook dieper in de leveringsketen te kunnen controleren, verzamelen we gedetailleerde gegevens over de productievestigingen. Onze leveranciers worden regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke instituten en ondertussen zijn de meeste van hen zelfs GOTS-gecertificeerd. GOTS volgt het volledige productieproces van textiel en is daarom ons teken voor een verantwoorde toeleveringsketen.

Toeleveringsketen

Onze producenten

Bij de selectie van onze producenten letten we vooral op één ding: verantwoordelijkheidsgevoel! We vinden de natuur en mensen namelijk heel belangrijk. Alleen wanneer onze producenten zich ook bewust zijn van hun verantwoordelijkheid voor onze planeet en de mensen en ons actief willen steunen op onze reis, kunnen we samen duurzame mode creëren die zorgt voor een goed gevoel.

Het merendeel van onze leveranciers kennen we al vele jaren. Wij hechten waarde aan langdurige zakenrelaties, omdat we er op die manier op kunnen vertrouwen dat aan onze normen wordt voldaan en wij zo de leveranciers de zekerheid kunnen geven dat zij onze productieorders zullen krijgen. Maar natuurlijk staan we er ook voor open om nieuwe dingen uit te proberen en we werken ook steeds samen met nieuwe producenten. Bij de selectie van leveranciers letten we vooral op de inzet voor duurzaamheid (bijv. certificaten of innovatieve duurzame productieprocessen).

Deerberg produceert in Europa